duminică, 28 septembrie 2014

Carne de pui, avantaje si dezavantaje in gatire


     Carnea de pui este recunoscuta ca un tip de carne slaba, cu putin colesterol, de fapt ca una dintre cele mai sanatoase tipuri de carne de pe piata. Bogata in proteine si usor de gatit, carnea de pui pare ideala. Este una din cele mai consumate tipuri de carne din Romania, pulpe, piept, aripi, le adoram pe toate. Carne de pui in Timisioara gasesti si la Selgros, o oferta larga de carne de pui, de diferite tipuri. Insa, la fel ca si orice lucru si aici exista anumite avantaje si dezavantaje, mai precis in modul de pregatire a carnii de pui.




            Exista mai multe metode de pregatire a carnii de pui, la gratar, fiarta, prajita sau la cuptor, fiecare metoda are ca rezultat un produs aparte, cu un gust si cu o aroma unica, si cu propriile avantaje si dezavantaje.
1. pe gratar - fie pe aragaz sau pe gratar cu carbuni, este una din cele mai apreciate metode de gatire a carnii. Carnea se rumeneste bine la exterior, dar ramane suculenta la interior. In acest caz depinde daca gatesti puiul cu pielita sau fara pielita. Bucatile de pui cu pielita pot cauza producerea de flacari, din cauza grasimilor ce se scurg pe carbuni, iar in contact cu flacara proteinele pot elibera substante cancerigene.
            Substante care se formeaza in proteine cand sunt preparate la temperaturi ridicate si care prezinta dezavantaje substantiale sunt: aminele heterociclice, care consumate in cantitati mari prezinta un risc pentru aparitia cancerului la san, colon, ficat sau piele si hidrocarbura aromatica policiclica, care se formeaza cand grasimea de pe carne se scurge pe gratar si produce fum. Dietele bogate in hidrocarburi au fost asociate cu leucemia si infectiile gastrointestinale.
            Pentru a evita producerea de flacari de la pielita, indepartati-o sau perforati carnea pentru ca grasimea sa nu se mai scurga.
2. la cuptor - puiul gatit astfel devine fraged si foarte gustos. Poate fi gatit:
- lent in tava, metoda foarte buna pentru bucatile de carne mai tari, precum pulpele
- rapid, metoda ideala pentru bucatile mai moi de carne, prajite putin in tigaie si apoi puse in cuptor
- in oala, aici se recomanda oale din fonta sau din ceramica
            Puiul aici iese foarte bun, cu o savoare uica dar un dezavantaj al acestei metode este timpul necesar, care este mai mare fata de prepararea la gratar sau prajirea carnii.
3. prin fierbere - aceasta metoda este ideala pentru supe, ciorbe sau tocanite. Carnea de pui fierbe mai repede decat cea de porc sau de vita, ceea ce prezinta un avantaj. Un dezavantaj este din nou timpul lung de pregatire si faptul ca puiul trebuie asociat cu diverse legume si condimente ce ii schimba gustul.
4. prajit - puiul se prajeste in ulei, iar fiecare ulei are un anumit punct de ardere, punct in care ajunge sa elibereze anumite substante nocive. In acest caz, trebuie ales uleiul de gatit cu grija. Un dezavantaj al acestei metode este prajirea in sine, ce rezulta un produs mai putin sanatos.


Selgros Timisoara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu