Oamenii de știință fac noi descoperiri în fiecare zi, din domeniul sănătăţii, energiei, spaţiului cosmic sau cele legate de transport au cel mai puternic impact asupra viitorului.Societatea romaneasca prin "diriguitorii" ei in ultimii ani ,a neglijat acest domeniu cu importanta majora in dezvoltarea oricarei natiuni care vrea sa tina pasul cu tarile avensate tehnologic.Cu toatea astea sunt oameni dedicati,talentati adevarate genii in domeniul inovatiei,care nu au cedat in fata restristilor de orice fel.In scurta prezentare se incadreaza IUSTIN CAPRA,
Virgilius Justin Capra (Iustin Capra) (n. 22 februarie 1933 la Magureni, Prahova, Romania) este un inventator si inginer roman.
In 1956, la nici 25 de ani, Iustin Capra a inventat primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor.
In 1956, la nici 25 de ani, Iustin Capra a inventat primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor.
Iustin Capra nu si-a brevetat inventia, desi in 1956 in Romania se acorda importanta mare miscarii de inovatori si inventii.[necesita citare] In lipsa unui asemenea brevet nu se poate dovedi nici macar daca specialistii americani au utilizat acelasi principiu ca Iustin Capra si cu atat mai putin o prioritate a ideii.
Iustin Capra mai este si realizatorul unui micro-autoturism, “Soleta”, care consuma 0,5 l/100 km si al unei motorete care functioneaza cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, cu o autonomie de 80 km). Cea mai remarcabila dintre aceste inventii este Soleta 150 Ecor; are o greutate de 95 kg si este capabila sa parcurga 100 km cu 0,5 litri de combustibil. A mai produs si un alt model, Soleta I.C.200, care poate ajunge la 67 km/h. Masinile inventatorului Iustin Capra nu au fost produse in serie.
Premii:
- Inventatorul Iustin Capra a primit pe data de 20 mai 2008 Premiul Dan Voiculescu, in valoare de 300.000 RON.
- Ordinul national pentru merit in grad de Cavaler (2008).Pastrand aceeasi nota a inteligentei romanesti Premiera absoluta pentru Romania in SUA! Masina fara sofer conceputa de elevul Ionut Alexandru Budisteanu, din Ramnicu Valcea, a obtinut premiul cel mare "Gordon E.Moore", denumit astfel dupa fondatorul companiei Intel, in valoare de 75.000 de dolari."Geniul informaticii", cum e cunoscut in tara Ionut Budisteanu (18 ani), elev in clasa a XII-a la Grupul Scolar Oltchim din Ramnicu Valcea, are in acest moment lumea academica americana la picioare."Nu se astepta sa castige premiul cel mare, asa ca e foarte fericit, iar noi suntem extrem de emotionati", a declarat Aurelia Budisteanu, mama adolescentului.Targul International de Stiinta si Inginerie Intel e cea mai mare competitie preuniversitara de acest gen din America, iar anul acesta au fost inscrisi 1.600 de elevi din intreaga lume."Selectia se face din peste un milion si jumatate de tineri din lume. Eu m-am calificat inca de anul trecut. Sunt la a treia participare la aceasta competitie, anul trecut am obtinut medalia de aur pentru un program care ajuta nevazatorii sa vada cu limba", a marturisit Ionut.Ca o premiera, romanul este primul elev din afara SUA care castiga premiul cel mare, de 75.000 de dolari. Inventia va costa doar 4.000 a"� Cand va fi pusa in practica, masina gandita de Ionut va costa doar 4.000 de euro si are sanse sa revolutioneze industria auto, pentru ca poate fi condusa si de persoane cu handicap."Automobilul poate fi condus regulamentar pe strada de oricine, fara sa provoace accidente. Unicitatea solutiei propuse de mine consta in utilizarea unui radar minimalist si a unor camere video pentru a recunoaste marcajele, semnele de circulatie si posibilele obstacole", a declarat Ionut.Si-a descoperit pasiunea la 3 aniIonut Budisteanu este pasionat de inteligenta artificiala de la 3 ani. Acum, la 18 ani, se poate mandri cu peste 90 de premii nationale si internationale.Munceste si 14 ore pe zi, nu se uita la televizor, nu are telefon mobil si nu a citit niciodata un roman de dragoste. Dupa examenul de bacalaureat din aceasta vara, Ionut va pleca la studii in America, iar visul lui este sa ajunga profesor universitar.
- Toate oprelistile de ordin material si financiar nu au putut incetini elanul inovator a unui grup de oameni cu mare probitate profesionala in domeniu stiintei de organizare a unei manifestari cu caracter stiintific de promovare a INOVATIEI."PREMIILE INOVATIEI ROMANESTI 2013"http://premiileinovatiei.ro/
- PR3MIAZA INOVATIA (program)
- 1.Cluj, Universitatea Tehnica
- Data eveniment: miercuri, 22 mai
- KOL local: Radu Munteanu
- Sala: Facultatea de Constructii, Amfiteatrul A2
- Locatie/ adresa: Str Constantin Daicoviciu , nr 15
- Ora start eveniment: 12
- Grupul de business 3M in focus: Electronica si energie
- Speaker-ul 3M Romania: Catalin Velescu
- Director resurse umane: Nadia Badea -HR Manager 3M Romania.
- 2. Iasi, Universitatea tehnica Gheorghe Asachi
- Data: joi, 23 mai
- KOL locali: Boris Plahteanu ; Neculai Eugen Seghedin
- Locatie/adresa: Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului- Str. Dimitrie Mangeron,
- Nr. 73
- Sala: Amfiteatrul CH II- Ilie Matei, etaj 1 ,
- Ora start eveniment: 12.00
- Grupul de business 3M in focus: Industrial
- Speaker-ul 3M Romania: Directorul grupului "Industrial" - Alexandru Dan Budau.
- Director resurse umane: Nadia Badea -HR Manager 3M Romania.http://premiileinovatiei.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu